Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Servei educatiu
 

Servei Educatiu

La missió del Servei Educatiu és difondre a les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats de què gaudeix la societat, dins el marc d’actuació definit per al Memorial Democràtic.

Què us oferim?

 • Activitats per fomentar la reflexió, l’anàlisi i el pensament crític.
 • Recursos en línia, materials, bibliografia i webgrafies per treballar continguts curriculars i competències.
 • Suport a la recerca, amb la convocatòria del Premi de Recerca en Memòria Democràtica.
 • Cursos, jornades, seminaris i altres activitats per actualitzar coneixements.
 • Contacte amb persones expertes, associacions, entitats, grups de treball i testimonis.
 • Una xarxa internacional per compartir experiències i formació.
 

Premi Recerca en Memòria Democràtica

El Memorial Democràtic atorga el Premi al millor treball de recerca en matèria de memòria democràtica als estudiants de batxillerat. També concedeix dues mencions especials a treballs que hagin destacat en algun aspecte.

 

Publicacions, exposicions i audiovisuals

Posem al vostre abast materials suggeridors per encetar o aprofundir temes vinculats a l’estudi de la memòria democràtica i la història contemporània.

 • Quaderns didàctics en línia
 • “Perseguits i salvats”. Itineraris per la memòria.
 • Eines de memòria
 • Bibliografia recomanada
 • Exposicions
 • Audiovisual

  “Camins”
  Sinopsi: Camins narra la història real de dues famílies, els Friemel i els Hoenigsfeld. Els Friemel iniciaren la seva vida plegats a Barcelona i es van veure obligats a fugir-ne a la fi de la Guerra Civil. Els Hoenigsfeld decidiren venir a Espanya des de la seva Polònia natal, primer per obrir-se nous horitzons professionals i després per fugir de l’horror del nazisme.
  Autoria: Grup de treball d’Ensenyament i Memòria Democràtica.
  Durada: 11 minuts.
  (inclou proposta didàctica)

  “Temps de memòria”
  Sinopsi: l’objectiu d’aquest audiovisual és homenatjar totes i tots aquells que van donar el millor de si mateixos per un futur millor, i donar a conèixer la missió del Memorial Democràtic, així com difondre i revalorar la tasca de recuperació de la memòria democràtica arreu del país.
  Autoria: el vídeo ha estat dirigit pel director de cinema i artista interdisciplinari Lluís Danés.
  Durada: 18 minuts.

  “El árbol de la muralla”
  Sinopsi: documental testimonial de Jack Fuchs, un dels últims supervivents de l’Holocaust, que actualment viu a Buenos Aires i que va poder començar a explicar la seva història d’horror després de romandre en silenci durant gairebé quaranta anys.
  Jack, de la mà del documentalista Tomás Lipgot, ens acull a casa seva i mentre fa el dinar ens explica el perquè del seu llarg silenci respecte al temps que fou víctima del nacionalsocialisme.
  Autoria: Tomás Lipgot.
  Durada: 1 hora i 13 minuts.

 

Tallers, visites, itineraris

Si voleu aprofundir en algun tema, reflexionar-hi, aquí podreu trobar una sèrie d’activitats i projectes que posem al vostre abast. Què us interessa? Què voleu treballar? Escriviu-nos i parlem-ho!

Taller “Franco neutral?”
El taller planteja una situació basada en fets reals, l’informe que el relator especial de les Nacions Unides, Pablo Greiff, va presentar el juliol de 2014 davant el Consell de Drets Humans d’aquesta organització. La proposta és que els estudiants, en col·laboració amb aquest expert, estudiïn les fons documentals i aportin les seves reflexions per aclarir la veritat entorn a la suposada neutralitat del franquisme durant la Segona Guerra Mundial.

Projecte “Apadrina”
Aquest projecte de la Fundació Tot Raval neix amb l’objectiu d’apropar l’oferta cultural del Raval als estudiants i les seves famílies. D’aquesta manera s’impulsa el treball conjunt entre els grans equipaments culturals i els centres educatius del barri per desenvolupar propostes formatives integrades en el currículum acadèmic i adaptades a les diferents necessitats.

 

Visites guiades a les exposicions del Memorial Democràtic

Itineraris
La Guerra Civil viscuda al Raval. Ruta per donar a conèixer diferents escenaris de l’inici de la guerra pel Raval.

 

Formació

Col·laborem amb entitats com el Departament d’Ensenyament o l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, associacions memorials, universitats i institucions internacionals per oferir als docents formació especialitzada.

 • Cursos dirigits a la comunitat educativa.
 • Grup de treball d’Ensenyament i Memòria Democràtica – GdT EMD.

  Per al Departament d’Ensenyament els grups de treball són una modalitat formativa d’autogestió i certificable on participa el professorat de diferents centres per a l’elaboració d’un projecte d’interès general de cara a la millora de les competències professionals del professorat i a la incorporació de canvis metodològics.

  Fruit del conveni que mantenim s’ha creat el Grup de treball d’Ensenyament i Memòria Democràtica. Es tracta, doncs, d’una xarxa activa de centres educatius i professorat, que treballa temes vinculats amb la memòria democràtica. Té per objectius organitzar activitats, impulsar la creació i divulgació de recursos didàctics i promoure activitats formatives.
 • Activitats organitzades
 
Data d'actualització: 07.04.2017