Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Publicacions  > Exposició 'Pau Casals i el ...
 

Exposició 'Pau Casals i el compromís amb la pau. El concert del Liceu a favor de les víctimes dels bombardeigs de la guerra'

Pau Casals i el compromís amb la pau
“La música, aquest meravellós llenguatge universal, hauria de ser font de comunicació entre tots els homes.” Pau Casals

En el marc del Conveni signat entre el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu es presenta l’exposició sota el mateix títol, produïda pel Memorial Democràtic , amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals. L’exposició vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els homes del món.

Pau Casals encarnà al llarg de tota la seva vida, la creença que la música, en tant que llenguatge universal, té la potència d’establir vies de comunicació. Procurà establir amb la seva música múltiples ponts de diàleg en un món, el seu, que es veié sacsejat per la violència de la  Guerra Civil espanyola i  la Segona Guerra Mundial. En gira musical arreu del món occidental i per la força del seu testimoniatge, aconseguí una important projecció mundial de la causa catalana en el si de la República espanyola en lluita. Tot i el cop d’estat, Pau Casals va continuar la seva activitat musical amb concerts benèfics per Europa, Amèrica i Nord d’Àfrica. S’implicà en la causa republicana oferint, per exemple,  diversos  concerts al Liceu de Barcelona. El primer, el mes de setembre de 1936, sota el lema “A honor dels caiguts, per la llibertat i per a ajudar els que lluiten”. El darrer, ja a les acaballes de la guerra, l’octubre de 1938, va ser en benefici de les víctimes de la guerra i els bombardeigs. Hi assistiren membres del govern de la República espanyola, de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest concert és l’acte central de commemoració, en fer justament els 75 anys de la seva celebració.

La derrota obligà Pau Casals a marxar a l’exili durant trenta-cinc anys. Va iniciar una campanya de concerts benèfics pels refugiats catalans i espanyols a l’exili, campanya que més tard va fer extensiva a la causa de les víctimes de la Segona Guerra Mundial. El músic centrà la seva activitat en l’obtenció d’ajuda per als refugiats catalans i espanyols que estaven  en els camps de concentració del sud de França, i mantingué una posició moral a favor de les llibertats nacionals de Catalunya, i per la pau i l’harmonia en la convivència universal. 


Quan?

 Del 27 de novembre de 2013 al gener de 2014

On?

Gran Teatre del Liceu
La Rambla, 51-59
Barcelona

Visita guiada i gratuïta a l'exposició

El proper dijous, 16 de gener a les 13 h s'oferirà una visita guiada pel comissari de l'exposició i tècnic del Memorial Democràtic, Oriol Dueñas.

Reserva de places i més informació a través de memorialdemocratic@gencat.cat


Data d'actualització: 01.01.2014