Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Exposicions  > Exposicions virtuals del Memorial  > 'Patufet en guerra'  > En Patufet entra a l'armari
 

En Patufet entra a l’armari

L’arribada del bàndol rebel a Barcelona el 26 de gener de 1939 va comportar la finalització d’En Patufet i, per tant, la fi d’aquest setmanari infantil que a tantes persones havia fet gaudir durant més de tres dècades.

L’epíleg d’aquesta història, en els primers mesos de 1939, també és terrible. El darrer número d’En Patufet es va publicar el 31 de desembre de 1938. Les tropes de Franco van entrar a Barcelona el 26 de gener. “Podrà sortir En patufet?” Folch i Torres ho espera amb candeletes: s’hi guanya la vida.  

Però la nova situació En Patufet no hi té cabuda. Folch i Torres publica llibres en castellà i tira endavant com pot amb una vocació tardana: la pintura de cavallet. Junceda no es va refer físicament de la guerra, i va sobreviure fent edicions de luxe. Va arribar a fer els dibuixos del llibre Santa Tierra de España (1942), de José Muntada Bach, on va dibuixar un retrat de Franco.

Tot el que recordava a la República, el catalanisme, la revolució i la guerra va quedar proscrit i arraconat. En aquest gran armari d’oblit del món d’ahir, els nens i nenes de la postguerra van trobar els exemplars d’En Patufet, que havien estat dels seus avis o dels seus pares, i els van fer viure novament.


Dibuix d'Avelino de Aróxtegui a la coberta de la revista Flecha
Un nen falangista que apunta un milicià amb un pistolot dibuixat per Avelino de Aróxtegui a la coberta de la revista Flecha, que publicava a San Sebastià la Delegación Nacional de Propaganda de la F.E.T y de las J.O.N.S. (entre els col·laboradors hi havia Valentí Castanys, que havia publicat a En Patufet).
Una pistola de taps de la marca Indian
Una pistola de taps de la marca Indian inspirada en les pistoles de la guerra civil, carregada i després de disparar. La va comprar al barri de Gràcia el nen Josep M. Mota, als anys quaranta.
Un blindat fabricat a Ibi per RSA (Rico), del nen Josep M. Mota.
Un blindat fabricat a Ibi per RSA (Rico), del nen Josep M. Mota.
Por la paz de todos (1942)
Entre Ànima endins (abril de 1924) i Por la paz de todos (1942) han passat divuit anys i una guerra. Les il·lustracions de Junceda han deixat lloc als dibuixos de Ricard Fábregas, que mostren el món, més tibat, del franquisme. “Novela ingènua, al estilo rosa, y bastante aburrida, sin que por otra parte se le encuentre nada digno de censura”, diu l’informe de la Delegación Nacional de Propaganda, despectivament.

Data d'actualització: 19.01.2017

Informació

Quan?
Del 19 de gener al 31 d'agost de 2017

On?
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4. Barcelona

Horaris
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h

Preus
Entrada lliure

Organitza
Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Comissari
Julià Guillamon

Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

 

 

Data d'actualització: 13.04.2016