Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Exposicions  > Exposicions virtuals del Memorial  > 'Patufet en guerra'
 

'Patufet en guerra'

Malgrat la seva vinculació amb el món catòlic, la revista 'En Patufet' no va ser suspesa i es va continuar publicant fins a finals del 1938. Va mantenir la major part dels seus col·laboradors, entre els quals destaquen Josep Maria Folch i Torres, i els dibuixants Junceda, Cornet i Muntañola. En les històries i els acudits que publicava, 'En Patufet' va intentar mantenir una aparença de normalitat. Ho va fer per evitar el derrotisme, esquivar la censura i transmetre un missatge d'esperança (resignada) als seus lectors: els infants i també la gent gran que havien crescut llegint la revista. Acabada la guerra, 'En Patufet' va entrar a l'armari. La censura franquista va posar molts problemes a tornar a editar en català els llibres de Folch i Torres de la Biblioteca Gentil i la revista no va autoritzada fins el 1968.
 
L’aparició del setmanari infantil En Patufet el 3 de gener de 1904 va significar un canvi important el marc editorial del moment. La seva rellevància va anar creixent amb el pas dels números i anys, ja que a més d’entretenir a gent de totes les edats també va ser un magnífic mitjà de transmissió de valors democràtics i d’ensenyament de la cultura i llengua catalana.
L’inici de la Guerra Civil el 18 de juliol va comportar un canvi radical en la societat on ningú, ni els propis dibuixants i escriptors d’En Patufet, va quedar al marge dels futurs esdeveniments. Des de la revista va minimitzar-se els estralls del conflicte bèl·lic realitzant escrits i, sobretot, acudits que mostressin aquella realitat amb una altra mirada. Tanmateix, la guerra va portar a més d’una generació de lectors al front, d’on molts d’ells ja no tornarien.
La gent que vivia a la rereguarda republicana va sofrir els estralls de la guerra amb els bombardegis de les tropes italianes i els milers de defuncions que van causar, la fam, els refugis, la manca de diner o la por. Davant d’una situació tant tràgica com aquesta, des d’En Patufet va “endolcir-se” el drama amb vinyetes humorístiques d’aquets fets.
L’arribada del bàndol rebel a Barcelona el 26 de gener de 1939 va comportar la finalització d’En Patufet i, per tant, la fi d’aquest setmanari infantil que a tantes persones havia fet gaudir durant més de tres dècades.

Quan la gana apreta

Data d'actualització: 24.01.2017

Informació

Quan?
Del 19 de gener al 31 d'agost de 2017

On?
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4. Barcelona

Horaris
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h

Preus
Entrada lliure

Organitza
Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Comissari
Julià Guillamon

Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

 

 

Data d'actualització: 13.04.2016