Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Espais de Memòria
 

Espais de Memòria


Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya

Xarxa d'Espais de Memòria

Mapa interactiu dels Espais de Memòria de Catalunya, una xarxa que agrupa diferents llocs del territori que han estat testimoni històric del període que va des de la Segona República fins a la transició democràtica (1931-1980).

Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya (CAT)
Red de Espacions de Memoria de Cataluña (ESP)
Memory Spaces Network of Catalonia (ENG)
Réseau d'Espaces de Mémoire de Catalogne (FRA)

Museu Memorial de l'Exili (MUME)

MUME

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. 

És un 
centre d’interpretació
 que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l’exili dels vençuts en aquella contesa indissolublement lligada amb l’Europa de l’ascens dels totalitarismes i que fou el preludi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la resistència francesa i també des d’altres fronts de guerra de l’Europa ocupada pel feixisme, però un quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per a la majoria, va ser només d’anada. D’altres van retornar, de grat o per força, a l’Espanya de Franco on van patir persecució, presó, mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l’exili interior. Una gran part va haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.

Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada ampla que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen essent-ho fins al dia d’avui.

Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre

Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre

Els Espais de la Batalla de l’Ebre són un conjunt d’actius culturals vinculats amb la recuperació de la memòria històrica d’un dels esdeveniments més transcendentals de la Guerra Civil.

Formats per la combinació de centres d’interpretació i espais històrics, aquest actiu patrimonial es gestiona des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe).

El Comebe és un ens públic nascut l’abril de 2001 per iniciativa de diferents ens locals del territori que fou escenari de la batalla. Amb el temps el projecte inicial ha anat incorporant nous membres, incloent la Generalitat de Catalunya, que han permès estendre la xarxa d’espais fins a 15 municipis de les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

L’objectiu del Comebe és, doncs, la recuperació de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre i la dinamització de tots aquells projectes i accions que ajudin a la seva difusió i coneixement. Una línea de treball que ha donat lloc als Espais de la Batalla de l’Ebre, un actiu de turisme cultural i de memòria de primer ordre tant a Catalunya com a la resta d’Espanya.


Data d'actualització: 19.07.2010