Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > 'Primo Levi i la zona grisa'  > 'Primo Levi i la zona grisa'
 

'Primo Levi i la zona grisa'

 

Presentació al Memorial Democràtic de l’estudi de David Galcerà sobre la vida i obra de l’escriptor

Primo Levi i la zona grisa

Dimecres, 15 de març. David Galcerà presentarà al Memorial Democràtic La pregunta por el hombre: Primo Levi y la zona gris, publicat per l’editorial Anthropos.

Intervindran el filòsof Reyes Mate, doctor vinculat ad honorem a l’Institut de Filosofia del Consell Superior d’Investigacions Científiques; Xavier Boltaina, professor de Dret administratiu de la Universitat de Barcelona; Marta Simó, sociòloga i especialista en Europa Central, Europa de l’Est i identitats jueves; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i l’autor, que presentarà el llibre.

Primo Levi (1919-1987), supervivent d’Auschwitz, és un dels testimonis més universalment coneguts de l’experiència dels camps de la mort sota el nazisme. El gran tema que el supervivent italià elabora al llarg de tota la seva obra és “la pregunta per l’home”: en quin sentit podem parlar d’humanitat després d’Auschwitz?

El llibre de David Galcerà analitza el que Levi anomena “zona grisa”: el concepte que, per Levi, feia únic el nazisme. Es tracta de la voluntat de fer partícips en la seva pròpia destrucció les víctimes jueves a Auschwitz i en altres camps d’extermini, alhora que s’aconseguia la seva destrucció moral.

Preguntar-se per l’ésser humà després de l’Holocaust implica també baixar a les profunditats de la condició humana i del segle xx. La narració de l’experiència de deshumanització soferta pel narrador interroga el lector; en la resposta d’aquest es juga també la possibilitat de seguir sent humans, perquè només en l’assumpció de la vergonya de ser homes que provoca Auschwitz hi pot haver alguna cosa semblant a la dignitat humana.

David Galcerà  (Barcelona, 1962), és doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i diplomat en Filologia per la Universitat de Barcelona. Investiga sobre les implicacions ètiques i filosòfiques de l’Holocaust. Entre altres aportacions sobre aquest tema, ha publicat Holocaust i filosofia: educar contra la barbàrie (2011) i ha participat en el volum col·lectiu: Les víctimes com a preu necessari (2016).

 
 
Quan

Data:  15.03.2017 

 
On

Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4

Barcelona

 

19 h

Accés lliure

    No hi ha informació relacionada

Editorial Anthropos i Memorial Democràtic