Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Exposició 'Catalunya Bombardejada'
 

Exposició 'Catalunya Bombardejada'

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, conmemora el 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya. L'exposició, que està itinerant per Catalunya, és un homenatge a les més de 5.000 víctimes mortals a Catalunya  durant els bombardeigs indiscriminats de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil. Explica, amb imatges, textos i objectes originals, com afectaren els bombardeigs, quins danys comportaren, quina resposta provocaren entre la població civil i què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics

 
L'aixecament militar del 18 de juliol de 1936 posà fi a cinc anys d'incipient democràcia a l'Estat espanyol. Tot i que el cop fracassà a Catalunya, les tropes rebels mantingueren sota control bona part de la península. La guerra aèria esdevindria decisiva en el conflicte, capítol en què l'exèrcit franquista comptava amb superioritat gràcies a l'ajut de l'aviació italiana i alemanya.
El primer bombardeig franquista sobre una població catalana s'havia produït el 30 d'octubre de 1936 a Roses, efectuat des del mar pel creuer de guerra Canarias. Els atacs a les poblacions costaneres es van repetir durant tota la guerra, amb l'objectiu de destruir les infraestructures portuàries i fer efectiu el bloqueig naval. L'Alt Empordà fou una de les comarques més castigades.
La societat catalana reaccionà de forma organitzada i solidària davant els atacs. Es van construir més de dos mil refugis antiaeris gràcies al teixit associatiu i a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya. L'ajut internacional, també força destacat, es materialitzà en l'enviament d'aliments i l'acolliment d'infants i refugiats en països com la Unió Soviètica, França i Mèxic.
La tasca de particulars, institucions i associacions, amb el suport de Generalitat, ha permès identificar bona part del patrimoni relacionat amb els bombardejos (refugis, camps d'aviació, etc.). Molts s'han incorporat a la Xarxa d'Espais de Memòria que impulsa el Memorial Democràtic i que està formada per un conjunt patrimonial de vestigis, itineraris i centres d'interpretació.
 
  • Itinerància (06.09.2012)
    L'exposició ‘Catalunya bombardejada’ està itinerant per diferents municipis catalans.
  • Activitats pedagògiques (09.05.2012)
    Els serveis pedagògics del Memorial Democràtic ofereixen als docents un dossier pedagògic per treballar els bombardeigs a Catalunya a les escoles.
  • Activitats paral·leles (15.05.2012)
    El Memorial Democràtic organitza diverses activitats en el marc de l’exposició 'Catalunya Bombardejada'. Taules rodones, conferències i documentals… Totes les propostes són gratuïtes i d'accés lliure.

Directe a
Textos i traduccions